underbanner-logo-2-smaller

Ce este astigmatismul?

Astigmatismul este o tulburare vizuală caracterizată de incapacitatea de a focaliza pe retină, indiferent de distanță, imaginea unui obiect. În majoritatea cazurilor astigmatismul este cauzat de o imperfecțiune în curbura corneei.

Cuvântul provine din limba greacă: “a-stigma”. “a” = fără și “stigma” = punct.

În ochiul astigmatic razele de lumină nu pot fi focalizate într-un punct anume de pe retină; în schimb, se formează o imagine complexă, din două linii perpendiculare, numite ”focare”, separate de un spațiu.

În majoritatea cazurilor astigmatismul este cauzat de o imperfecțiune în curbura corneei (astigmatism extern), dar există și forme de ”astigmatism intern”, cauzat de imperfecțiuni în cristalin sau în retină. Astigmatismul corneean poate fi regulat sau neregulat.

Simptome

Tratament

În general, pentru corecția astigmatismului se prescriu ochelari cu cilindru sau de lentile de contact.

Abordările chirurgicale includ: chirurgie refractivă cu laser excimer, incizii corneene (keratotomie astigmatică).

Atunci când aveți și cataractă, corecția astigmatismului se poate face în acelasi timp cu operația de cataractă prin implantarea unui cristalin artificial TORIC. În acest fel, după operație nu veți mai avea nevoie de ochelari cu cilindru.

În ultimii ani, cristalinele Torice au devenit standard atunci când aveți cataractă și astigmatism și decideți să vă operați.